torsdag 25. juli 2013

18–21.07.2013 Landsstevne

 

Landsstevne i Sandnessjøen

Forbundet Kysten

Hvert år arrangerer Forbundet Kysten landstevne og i år var vertskapet Alstahaug Kystlag. Tradisjonsbåter fra nord og sør samles og båtfolk kommer sammen.

Vi har jobbet iherdig med Sjarken for å få mest mulig gjordt ombord før stevnet og endelig er dagene her.

2013.07.18 010

Vi er utrolig heldig med plasseringen på pir 1 og det er en ære å få være her sammen med så mye tradisjon og historie. Jekta Pauline som ligger bak oss er opprinnelig bygget i 1860 på Inderøy og det ligger mye historie i det skroget. Seilbåten Motig som ligger på andre siden av piren har også sin historie. Den eies av en advokat i Trondheim som forliste med sin forrige båt i 2005, så i 2006 kjøpte han seg en gammel fiskekutter som han bygget om til denne praktbåten av en seilbåt. Fiskekutteren var bygget i 1930 i Eivindsvik i Sogn og var den første båten Shetlands-Larsen brukte på sin fluktrute til England.

2013.07.18 008

Vi har desverre ingen historie på Sjarken annet enn at den er bygget på Hemnes 1976 og har vært i Aldersundet og Harstad før den kom til oss. Men det er en av få sjarker som er igjen som er helt orginal. De fleste har fått aluminiumoverbygg etterhvert.

Men det kom en mann ombord siste dagen vi var der og mente at denne måtte være bygget av Alf og Kristian Drage etter Roghellmal. Så det er opplysninger vi må undersøke nærmere.

Mange var ombord og snakket med oss, og det var hyggelig å endelig få både skryt og anerkjennelse for det vi har gjort med sjarken og at vi ønsker å ta vare på den. Å få en slik opptur gir inspirasjon til å fortsette, så vi kommer til Bodø i 2016 :)

_DSC9563

Været var så absolutt ikke med arrangørene, men båtfolket så ikke ut til å bry seg det minste. Og ryktet sier det skal ha vært mellom 8 – 9 000 besøkende, og jeg tror jeg så en plass at det skulle være 126 tradisjonsbåter tilstede.

_DSC9564

Båtene lå ihverfall som perler på en snor langs de mange pirene. Og som vi se av presseninger så var de fleste godt forbered på regnværet.

_DSC9566

_DSC9553

_DSC9554

_DSC9569

Her ser vi de tre båtene med de unike motorene på rad. Først ligger MK Faxsen med en 50 hk Wichmann, så ligger MK Tampen I med en 100 bhk Union og sist men ikke minst MK Vesle-Tor også med en 50 hk Wichmann men av den lettbygde typen. MK Vesle-Tor har en spesiell historie som jeg kommer tilbake til i et annet innlegg._DSC9543

På fredag var det seilregatta og Jekta Pauline var med på den, men disse tilskuerne ser på når jekta skal tilbake til plassen sin ved piren.

_DSC9541_DSC9544_DSC9545

Det så jeg også på med stor spenning for her måtte det manøvrering til. Han ene ombord på Pauline lo godt av meg og sa jeg så vettskremt ut da de kom sigende mot meg. Men jeg hadde ingenting å frykte, her var det “lukeparkering” på høyt nivå :-D

_DSC9547

Terje tømmer en ganske så lekk spissbåt.

2013.07.18 007

Min søster har kledd seg etter været og var tålmodigheten selv i det fæle været. Takk for at du holdt ut som sidetryne og båttryne sammen med meg, mens Larsen var skipper på annen skute og på jobb :-)

_DSC9548

Her har hun tatt seg entur ombord i Benjamin som lå ved siden av oss.

2013.07.20 009

Og sånn ser gliset ut på en mann som har vært i motorrommet på MK Faxsen å sett en 50 hk Wichmann i gang.

-VbgnQUVdtbUWOlGI3Vljw3kjMSbuUs_XE1adhJlVczQ

Dette bilde er lånt fra NRKnordland

Det var litt av en opplevelse å få være del i dette og selv om værgudene var utrolig vrange så gjorde ikke det noen ting. Selv en ganske så intens influensa fikk seile sin egen sjø til stevnet var over. Båtfolk og båter kom langveisfra for å være med og gjøre det til den helgen det ble, en fantastisk opplevelse. Og jeg kan vel ikke legge skjul på at jeg er utrolig stolt over å være der med egen båt sammen med Larsen. Vi hadde ikke den største båten og heller ikke den minste, men jeg tror vi alle var like stolt over fartøyene våre.

~*~

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar